Hur man väljer rätt hantverkare: TIPS (från villalivet.se september 2017)
Att renovera i huset kan vara en kostsam och utdragen process även om man väljer att anlita en hantverkare. Därför är det viktigt att hitta en firma som håller vad de lovar och inte använder sig av så kallat fuskbygge. Att hitta en bra hantverkare kan vara svårt, därför har vi på Villaliv tagit fram en lista med tips på vad ni ska tänka på för att undvika att anlita fuskbyggare.
1. Samla information och offerter från flera olika hantverkare. Idag kan man enkelt hitta recensioner på Google från andra privatpersoner som anlitat dem och skapa sig en egen uppfattning. Passa även på att kontrollera att firman har F-Skattesedel samt är momsregistrerade. Det kan också vara värt att göra en kreditupplysning, bara tänk på att nystartade företag inte kan ha hunnit få några betalningsanmärkningar.
2. Gå igenom kostnaderna och räkna på dem noga det kan vara smart att räkna med lite mer då det finns en risk för oförutsedda utgifter.
3. När ett avtalsförslag skickas ut, gå igenom det grundligt! Känner ni er osäkra kan det vara värt att ta hjälp av en expert, speciellt om projektet är lite dyrare. Se till att avtalet är skriftligt och att ni inte ska göra några inbetalningar i förskott.
4. Ska ni göra en tillbyggnation är det för det mesta enklast att anlita en totalentreprenad. Detta är en fördel då endast en motpart svarar mot er.
5. Har ni några speciella önskemål på material som anses vara mer exklusivt, se till att detta står med i avtalet, annars finns risken att hantverkaren använder sig av ett billigare alternativ.
6. När man avtalar om pris är ett fast pris eller takpris att föredra. Använder man sig av så kallad löpande räkning betalar ni löpande vilket gör att kostnaderna snabbt kan dra iväg. Det finns vissa undantag, så kolla upp vad som är vanligt för den typen av renovering ni ska göra.
7. Ska ni bygga småhus eller göra en tillbyggnation måste det finnas ett så kallat färdigställandeskydd. Detta är ett intyg som måste visas upp för kommunens byggnadsnämnd innan ni påbörjar bygget.
8. För att undvika förseningar, skriv in i avtalet att firman blir skyldig ett vitesbelopp för varje försenad vecka. På detta sätt kan ni undvika långdragna förseningar och ge firman en anledning att leverera till överenskommet datum.
9. Se till att hålla ett litet öga under tiden renoveringen/bygget pågår. Det är även bra att ta lite bilder på processen. Det kan vara svårt att upptäcka fel i efterhand och kan medföra att det kommer bli mycket dyrt att åtgärda.